Zielone i proste do wykonania ciasto z dodatkiem szpinaku :-). Prawdopodobnie wywodzi się z Turcji, jego turecka nazwa to Ispanaklı Kek.
60 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
400 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego
3 duże jajka
3/4 (do 1 szklanki) drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
Masa śmietankowa:
250 ml śmietany kremówki 36%
125 g serka mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny
4 brzoskwinie z puszki
Leśny mech z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem (by ciasto miało bardziej jednolity kolor). Świeży szpinak (baby) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić jajka (w całości) wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę szpinakową, sok i skórkę z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia.
Bezpośrednio do masy jajeczno – szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.
Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Odcięte ciasto pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać.
Wykonanie:
Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym odkładając 3 łyżki kremu na później. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować odłożonym kremem i posypać okruchami ciasta, udekorować grzybkami czekoladowymi.
Komentarze