Leśny mech z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 94 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Zielone i proste do wykonania ciasto z dodatkiem szpinaku :-). Prawdopodobnie wywodzi się z Turcji, jego turecka nazwa to Ispanaklı Kek.

ja
  • 9 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
400 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego
3 duże jajka
3/4 (do 1 szklanki) drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

Masa śmietankowa:

250 ml śmietany kremówki 36%
125 g serka mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny
4 brzoskwinie z puszki

Dodatkowo:
grzybki czekoladowe

Sposób przygotowania przepisu:

Leśny mech z brzoskwiniami

  • 1. Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem (by ciasto miało bardziej jednolity kolor). Świeży szpinak (baby) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W misie miksera umieścić jajka (w całości) wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę szpinakową, sok i skórkę z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia.

    Bezpośrednio do masy jajeczno – szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

    Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.

    Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Odcięte ciasto pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

    Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

    Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać.

    Wykonanie:

    Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym odkładając 3 łyżki kremu na później. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować odłożonym kremem i posypać okruchami ciasta, udekorować grzybkami czekoladowymi.

    Przechowywać w lodówce.

    Smacznego :-).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakbrzoskwinietania kuchniaśmietana kremówkaucieraneciasto z mascarponeciasto ze szpinakiemciasto leśny mechpomysł na ciastociasto słodko wytrawne

Komentarze

Podobne przepisy

Leśny mech

Dodane przez: krys1a

Leśny mech

Leśny mech to ciasto bardzo łatwe...

Ciasto leśny mech z galaretką i grzybkami

Dodane przez: alaaa

Ciasto leśny mech z galaretką i grzybkami

Sporo osób już to ciasto piekło...

Leśny mech z cytrynową nutą

Dodane przez: Kloruś

Ciasto Leśny mech z cytrynową nutą

Ciasto ze szpinakiem zainteresowało...

ciasto leśny mech

Dodane przez: Maggie79

CIASTO LEŚNY MECH

Jest to szpinakowy biszkopt przekładany...

Rolada leśny mech z borówkami 1

Dodane przez: Elisa

Rolada leśny mech z borówkami

Idealna dla wielbicieli ciast ze...

Tort Leśny Mech

Dodane przez: joanna30

Tort Leśny Mech z masą jogurtową

Bardzo efektowne ciasto na różne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE