Leśny mech z brzoskwiniami

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Zielone i proste do wykonania ciasto z dodatkiem szpinaku :-). Prawdopodobnie wywodzi się z Turcji, jego turecka nazwa to Ispanaklı Kek.

  • 60 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    400 g świeżego szpinaku (baby) lub szpinaku mrożonego
    3 duże jajka
    3/4 (do 1 szklanki) drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    2 szklanki mąki pszennej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki soku z cytryny
    skórka otarta z 1 cytryny

    Masa śmietankowa:

    250 ml śmietany kremówki 36%
    125 g serka mascarpone
    1,5 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny lub soku z cytryny
    4 brzoskwinie z puszki

    Dodatkowo:
    grzybki czekoladowe
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Leśny mech z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, po czym odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem (by ciasto miało bardziej jednolity kolor). Świeży szpinak (baby) umieścić w malakserze lub rozdrobnić blenderem. Powinna powstać gęsta papka drobno posiekanych liści.

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    W misie miksera umieścić jajka (w całości) wsypać cukier i rozpocząć ubijanie. Ubijać (końcówkami miksera do ubijania piany z białek) na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy, która nawet potroi swoją objętość. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać papkę szpinakową, sok i skórkę z cytryny, zmiksować przez chwilę do połączenia.

    Bezpośrednio do masy jajeczno – szpinkowej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

    Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie, następnie na kratce.

    Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć. Odcięte ciasto pokruszyć a okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

    Wszystkie składniki powinny być schłodzone.

    Składniki na krem umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.Dodać pokrojone brzoskwinie i wymieszać.

    Wykonanie:

    Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym odkładając 3 łyżki kremu na później. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmarować odłożonym kremem i posypać okruchami ciasta, udekorować grzybkami czekoladowymi.

    Przechowywać w lodówce.

    Smacznego :-).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Śmietana Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.16 (403 ocen)

Zdobywca nagrody

Leśny mech z malinami

To może cię zainteresować