Leśny mech - ciasto ze szpinkaiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mrożony szpinak rozmrozić na sitku i odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem.
Świeży szpinak (bez łodyżek) rozdrobnić blenderem tak by powstała gęsta papka.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Jajka zmiksować z cukrem. Ubijać do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Do ubitej masy strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować.
Do masy szpinakowej dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką do połączenia.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem dopieczenia (sam spód). Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
Ściąć górkę z ciasta i odłożyć do dekoracji. Ciasto przekroić na 2 blaty.
Składniki na krem powinny być schłodzone. Wszystko umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu śmietankowego.
Krem podzielić na większą i mniejszą część. Większą wyłożyć na pierwszy blat cista i przykryć drugim. Resztę kremu wyłożyć na wierzch, posypać okruszkami ze ściętej górki i udekorować owocami.
Ciasta nie trzeba nasączać.
Komentarze