Leśny mech

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Leśny mech to pyszne ciasto szpinakowe przełożone bitą śmietaną. Jest naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i sami przyznajcie, że wygląda bardzo efektownie. Do tego ten intensywny zielony kolor! Ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie oraz doskonale nadaje się również dla osób, które nie przepadają za szpinakiem, ponieważ absolutnie go nie czuć.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 26 cm)
    Ciasto szpinakowe:
    450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
    3 jajka
    1 szklanka ksylitolu/cukru (1 szklanka = 250 ml)
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem:
    400 ml śmietanki 30-36%
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    1 śmietan-fix
    U mnie do dekoracji:
    borówki
    kolorowe lentilki
    ciasteczka grzybki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Szpinak rozmrozić oraz dokładnie odsączyć z nadmiaru wody.
    Jajka ubić z cukrem i stopniowo połączyć z olejem.
    Nie przerywając miksowania wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu do ciasta za pomocą łyżki należy wmieszać szpinak.
    Masę przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Ciasto piec około 50 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
    Po ostudzeniu ściąć wierzch i rozdrobnić na mniejsze kawałki.
    Przygotować krem.
    Kremówkę ubić na sztywno z cukrami i śmietan-fixem.
    Śmietankę rozsmarować na cieście, posypać pokruszonym wierzchem i udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

4.16 (403 ocen)

Zdobywca nagrody

Leśny mech z malinami

To może cię zainteresować