1.Przygotowanie:
Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Białka ubić na sztywną piane potem dodać żółtka i cukier, miksować na gładką, puszystą masę. Ciągle miksując porcjami dodawać olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodać szpinak i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 26 cm ) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. na około godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe, ewentualnie piec jeszcze przez 5 minut. Gotowe ciasto ostudzić. Odciąć wierzch i pokruszyć do miski. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodając na koniec smietan-fixy i cukier waniliowy. (Ja dołożyłam na koniec jeszcze troszkę truskawek) Wyłożyć masę na blat z ciasta i posypać okruchami. Wierzch udekorować owocami żurawiną, truskawkami lub nasionami granatu. I wszystko delikatnie docisnąć do masy.
Komentarze