Leśne orzeźwienie z nutą melisy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, łatwy i lekki deser na upalne dni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    -16 truskawek
    -1 galaretka jagodowa
    -1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
    -1 kostka czekolady (u mnie mleczna)
    -3 saszetki melisy
    -250 g śmietanki 30%
    -375 ml wrzącej wody (1,5 szklanki)

Leśne orzeźwienie z nutą melisy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Melisę wrzucamy do miseczki. Zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 5 minut. Wyjmujemy saszetki z melisą, wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.
  • 2. Truskawki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy po równo na dno czterech pucharków, salaterek lub niskich szerokich szklanek. Zalewamy galaretką, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia.
  • 3. Gdy galaretka stężeje śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem z wanilią. Wylewamy po równo do każdego pucharka. Deser ozdabiamy czekoladą startą na tarce o małych oczkach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy