Leśne mini babeczki z chantilly bazyliowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nie trudno się domyśleć, dlaczego leśne... wystarczy spojrzeć na zielony kolorek i wczytać się dokładnie w przepis, gdzie znajdujemy mojego dobrego kolegę Pana Szpinaka ;). Nie jest on jednak jedynym zielonym gościem. W kremie zagubiła się również świeża i aromatyczna bazylia. Tuż to istna rozkosz dla podniebienia!

  • 12 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki: (na 12 sztuk)

    Chantilly bazyliowy:
    6 g żelatyny w proszku (ok. 1,5 płaskiej łyżeczki)
    50 ml zimnego mleka
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    50 g cukru
    8 dużych listków świeżej bazylii
    50 g białej czekolady

    Ciasto szpinakowe:
    1 duże jajko
    szczypta soli
    100 g cukru
    kilka kropel aromatu waniliowego
    1/2 szkl oleju rzepakowego
    120 g mąki pszennej tortowej, przesianej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    130 g mrożonego szpinaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Leśne mini babeczki z chantilly bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. DZIEŃ WCZEŚNIEJ WIECZOREM

    Chantilly bazyliowy: Żelatynę zalać zimnym mlekiem. Po minutce, gdy napęcznieje podgrzać chwilkę w mikrofalówce, by się rozpuściła (nie dopuścić do zagotowania!). Czekoladę połamać do miski. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka, dodać cukier i listki bazylii. Podgrzewać, aż śmietanka prawie się zagotuje (powinien być widoczny kożuch). Wtedy natychmiast zdjąć z palnika i wlać do połamanej na kawałki czekolady. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Wlać ciepłą żelatynę, energicznie wymieszać. Powstałą mieszankę zmiksować blenderem, by troszkę "posiekać" listki bazylii. Masę ostudzić, a następnie przelać do płaskiego naczynia, przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na całą noc (10-12 godzin) do schłodzeniu.
  • 2. W DNIU PIECZENIA

    Ciasto szpinakowe: Wszystkie składniki (prócz mrożonego szpinaku) powinny być w temperaturze pokojowej! Szpinak rozmrozić (można na sicie, w mikrofalówce lub w garnuszku na małym ogniu), następnie odsączyć z nadmiaru wody. Jajko wbić w całości do miski, zmiksować z cukrem i solą do jasności i puszystości. Wlewać olej i aromat, na przemian z suchymi przesianymi składnikami (mąką i proszkiem do pieczenia). Na koniec do ciasta dodać odsączony szpinak, wymieszać, aż składniki się połączą.

    Masę wyłożyć do silikonowej formy na mini muffinki do 3/4 wysokości gniazd muffinkowych. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 18-20 minut. Upieczone wyjąć, a po lekkim przestudzeniu delikatnie wyjąć z foremek. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie skroić wierzch babeczek (podczas pieczenia urosną z górką). Dodatkowo każdą babeczkę przekroić na dwie równe części tak jak na zdjęciach.
  • 3. Schłodzony chantilly bazyliowy przełożyć do misy miksera. Ubić do uzyskania puszystego kremu. Od razu przełożyć go do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką .

    Na każdy spód szpinakowej babeczki wycisnąć odrobinę kremu bazyliowego, przykryć górną częścią babeczki i ponownie wycisnąć trochę kremu. Zajadać od razu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować