Wspaniałe, pachnące lasem i grzybami kopytka z dodatkiem chilli i słodkiej papryki sproszkowanej. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji :)
60 min
Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych
jajko
200 g mąki + do podsypywania
łyżka czerwonej papryki słodkiej w proszku
szczypta chilli w proszku
szczypta pieprzu
odrobina soli lub przyprawy do ziemniaków
łyżeczka tymianku suszonego
0,7 kg dowolnych grzybów leśnych
2 cebule
sól
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia
Leśne kopytka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko i resztę składników.
2.Wyrobić gładkie ciasto i przełożyć na stolnicę. Odrywać po kawałku i formować wałeczki. Posypać je delikatnie mąką, spłaszczyć i nożem odcinać dowolną szerokość kopytek.
3.Gotowe kopytka ułożyć na ściereczce. W między czasie nastawić wodę w dużym garnku z odrobiną soli i oleju.
4.Kopytka wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką by ich nie uszkodzić.
5.Wyciągać łyżką cedzakową do natłuszczonej formy lub garnka.
6.Ugotowane kopytka dokładnie wymieszać z wcześniej przygotowanymi grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
7.Grzyby opłukać, odgotować. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z przyprawami. Dodać grzyby i chwilę dusić. Dobrze doprawić solą i pieprzem.
Komentarze