Leśne kopytka na ostro

  • wyświetlono: 434 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe, pachnące lasem i grzybami kopytka z dodatkiem chilli i słodkiej papryki sproszkowanej. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji :)

Katarzyna Janeczko
  • 60min

Składniki

1 kg ziemniaków ugotowanych
jajko
200 g mąki + do podsypywania
łyżka czerwonej papryki słodkiej w proszku
szczypta chilli w proszku
szczypta pieprzu
odrobina soli lub przyprawy do ziemniaków
łyżeczka tymianku suszonego

0,7 kg dowolnych grzybów leśnych
2 cebule
sól
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Leśne kopytka na ostro

  • Leśne kopytka1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko i resztę składników.
  • Leśne kopytka2. Wyrobić gładkie ciasto i przełożyć na stolnicę. Odrywać po kawałku i formować wałeczki. Posypać je delikatnie mąką, spłaszczyć i nożem odcinać dowolną szerokość kopytek.
  • Leśne kopytka3. Gotowe kopytka ułożyć na ściereczce. W między czasie nastawić wodę w dużym garnku z odrobiną soli i oleju.
  • Kopytka4. Kopytka wrzucać na wrzącą wodę i gotować ok 2 minuty od wypłynięcia na wierzch. Od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką by ich nie uszkodzić.
  • Leśne kopytka5. Wyciągać łyżką cedzakową do natłuszczonej formy lub garnka.
  • Leśne kopytka6. Ugotowane kopytka dokładnie wymieszać z wcześniej przygotowanymi grzybami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Grzyby- kopytka leśne7. Grzyby opłukać, odgotować. Odcedzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z przyprawami. Dodać grzyby i chwilę dusić. Dobrze doprawić solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakigrzybyKopytka leśnekonkurs_bezmięsny
 

Komentarze

Podobne przepisy

krokiety z grzybami i boczkiem

Dodane przez: agarybak76

Krokiety z kurkami i boczkiem

Bardzo smaczne i sycące krokiety,...

Gołąbki z kapustką i kaszą

Dodane przez: justi2401

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i...

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem...

Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim

Dodane przez: igraszki losu

Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim

Proste, efektowne i pyszne danie,...

Kotlety grzybowe

Dodane przez: czarrna

Kotlety grzybowe

Można wykorzystać grzyby świeże...

Polędwiczka z młodymi warzywami

Dodane przez: justi2401

Polędwiczka wieprzowa z potrawce z młodymi...

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej...

Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą

Dodane przez: Kloruś

Karkówka duszona z pieczarkami i cebulą

Karkówka długo duszona w sporej...