Leśne babeczki z mascarpone

  • wyświetlono: 217 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne babeczki ze szpinakiem i kremem z mascarpone...smak babeczek jest fenomenalny! Najbardziej zaskakujące jest w nich to, że smak szpinaku jest niewyczuwalny. Ostatnim razem robiłam ciasto z zamrożonego szpinaku, tym razem postawiłam na świeży szpinak i kolor ciasta wyszedł jeszcze bardziej piękniejszy.

P1040742 (3)
  • 17 porcje
  • 65min
  • Średni

Składniki

(17 babeczek):
ciasto:
szpinak 250 g,
jajka 4 szt,
margaryna 200 g,
mąka pszenna 1 szklanka,
mąka krupczatka 1,5 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
sok z cytryny 3 łyżki,

krem z mascarpone:
śmietanka 30-36 % 200 ml,
serek mascarpone 250 g,
cukier puder 6 łyżek,
sok z cytryny 2 łyżki,

dodatkowo:
truskawki do dekoracji,

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Leśne babeczki z mascarpone

  • 1. Szpinak dokładnie myjemy, następnie miksujemy na gładką masę. Do miksowania możecie użyć malaksera lub ręcznego blendera. Dodajemy sok z cytryny, aby szpinak nie stracił intensywnego koloru.
    Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy szpinak i mieszamy ciasto łyżką. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia. Następnie suche produkty dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
    Standardową formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nalewamy do 3/4 wysokości papilotek.
    Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 min. do suchego patyczka.
    Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości babeczki i kruszymy ją w dłoniach. Skorupkę, która powstała podczas pieczenia na wierzchu babeczki możemy odkroić, dzięki temu kolor mchu na babeczkach będzie intensywnie zielony.
    Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, mascarpone oraz sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Krem nakładamy równomiernie na babeczki i przykrywamy go pokruszonym ciastem. Na środku każdej babeczki kładziemy truskawkę. Gotowe! Życzę smacznego:-)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkikremszpinakbabeczkimascarpone
 

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki śmietankowe z dżemem

Dodane przez: justi2401

Babeczki śmietankowe z dżemem

Małe, słodkie co nieco do popołudniowej...

babeczki

Dodane przez: tasty-and-fit

Kakaowe babeczki z serem

Kakaowe babeczki z serem. Smakiem...

Owsiane babeczki z kokosem

Dodane przez: Zdrowo_by_katarzynka

Owsiane babeczki z kokosem

Jako fanka babeczek i kokosa uwielbiam...

image-06f4092

Dodane przez: kieckaa

Muffinki KNOPPERS z kremem mascarpone

Mega czekoladowe, mega orzechowe...

babeczki

Dodane przez: viola_dn

Babeczki z truskawkami

Pyszne delikatne babeczki z sezonowych...

Migdałowe babeczki z truskawkami

Dodane przez: Bo-Bożena

Migdałowe babeczki z truskawkami

Smaczne, szybkie z chrupiącym wierzchem...