Leśne babeczki z mascarpone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne babeczki ze szpinakiem i kremem z mascarpone...smak babeczek jest fenomenalny! Najbardziej zaskakujące jest w nich to, że smak szpinaku jest niewyczuwalny. Ostatnim razem robiłam ciasto z zamrożonego szpinaku, tym razem postawiłam na świeży szpinak i kolor ciasta wyszedł jeszcze bardziej piękniejszy.

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (17 babeczek):
    ciasto:
    szpinak 250 g,
    jajka 4 szt,
    margaryna 200 g,
    mąka pszenna 1 szklanka,
    mąka krupczatka 1,5 szklanki,
    cukier 1 szklanka,
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
    sok z cytryny 3 łyżki,

    krem z mascarpone:
    śmietanka 30-36 % 200 ml,
    serek mascarpone 250 g,
    cukier puder 6 łyżek,
    sok z cytryny 2 łyżki,

    dodatkowo:
    truskawki do dekoracji,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Krem

Leśne babeczki z mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak dokładnie myjemy, następnie miksujemy na gładką masę. Do miksowania możecie użyć malaksera lub ręcznego blendera. Dodajemy sok z cytryny, aby szpinak nie stracił intensywnego koloru.
    Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
    Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy rozpuszczoną margarynę i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie stopniowo dodajemy szpinak i mieszamy ciasto łyżką. Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę pszenną, mąkę krupczatkę oraz proszek do pieczenia. Następnie suche produkty dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników.
    Standardową formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto nalewamy do 3/4 wysokości papilotek.
    Piekarnik rozgrzewamy. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 40-45 min. do suchego patyczka.
    Upieczone babeczki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odcinamy 1/3 wysokości babeczki i kruszymy ją w dłoniach. Skorupkę, która powstała podczas pieczenia na wierzchu babeczki możemy odkroić, dzięki temu kolor mchu na babeczkach będzie intensywnie zielony.
    Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, mascarpone oraz sok z cytryny i mieszamy do połączenia składników. Krem nakładamy równomiernie na babeczki i przykrywamy go pokruszonym ciastem. Na środku każdej babeczki kładziemy truskawkę. Gotowe! Życzę smacznego:-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Szpinak Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować