Leśne babeczki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Leśne babeczki. Piękny zielony kolor zawdzięczają …. szpinakowi . Takie babeczki to super pomysł na przemycenie szpinaku do diety dziecka Zdrowa przekąska na słodko. Takie babeczki są idealne na przyjęcia dla dzieci. Cieszą oko i smakują wybornie. Ktoś się skusi ??

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:

    450 g mrożonego szpinaku

    2 szkl mąki pszennej

    1 szkl oleju rzepakowego

    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    4 jajka

    250 g cukru

    Dodatkowo:

    kilka brzoskwiń z zalewy

    400 g śmietanki kremówki

    2 łyżeczki żelatyny + wrzątek

    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Leśne babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Do miski dodajemy jajka oraz cukier i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Stopniowo cały czas miksując dodajemy olej.

    2. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. I całość miksujemy

    3. Z rozmrożonego szpinaku odciskamy nadmiar wody.Szpinak dodajemy do ciasta i mieszamy.

    4. Ciasto wlewamy do foremek wyłożonych papilotkami do ich 1/2 wysokości.

    5. Pieczemy około 20 minut w 185 stopniach (góra-dół) bądź do tak zwanego suchego patyczka .

    6. Do kubeczka dodajemy żelatynę, zalewamy wrzątkiem – tak by zakryło żelatynę . I mieszamy do jej rozpuszczenia.

    7. Śmietankę ubijamy na sztywno , dodajemy cukier puder. Następnie stopniowo wlewamy żelatynę. Mieszamy za pomocą miksera

    8. Babeczki dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami brzoskwiń
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować