Leśna Szarlotka

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Na biszkopcie z delikatną kremówką,posypana wiórkami kokosowymi.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
    50 g cukru pudru
    100 g mąki
    25 g masła
    Dodatkowo:
    1 kg prażonych jabłek
    1 galaretka owoc leśne
    500 ml śmietanki 30%
    1 fix do śmietany
    3 łyżki cukru pudru
    1 op. cukru wanilinowego
    100 g wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Leśna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubijać razem z cukrem pudrem przez około 8minut na puszysty, gęsty krem. Przesiać przez sitko połowę mąki do ubitego kremu,a następnie delikatnie wymieszać szpatułką .
    Następnie dodać rozpuszczone oraz ostudzone masło i delikatne wymieszać. Przelać ciasto do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 18 minut.Wyjąć i ostudzić.
    Uprażone jabłka zagotować w garnku ,a następnie wsypać galaretkę, odstawić z ognia i mieszać przez około 2 minuty, aż żelatyna się rozpuści. Ostudzić.
    Wyłożyć na biszkopt, wyrównać powierzchnię i wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.
    Śmietankę ubijać z fixem, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym przez kilka minut . Wyłożyć na jabłka i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować