Leśna pianka z jeżynami

4.5 (155 ocen)

pyszne lekkie ciasto z pianką agrestową z dodatkiem jeżyn

Składniki:

  • CIASTO:
    5 dużych jaj
    1 szkl. mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżka wiórek kokosowych do posypania blaszki

    PIANKA:
    1 1/2 galaretki agrestowej
    350 ml śmietany kremówki

    DODATKOWO:
    dżem jeżynowy
    jeżyny
    sok do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Leśna pianka z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Ubijamy białka, dodajemy cukier, następnie żółtka, na końcu dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę posypujemy wiórkami kokosowymi. Wylewamy ciasto na blaszkę. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu biszkopt nasączamy sokiem rozrobionym w wodzie. Smarujemy dżemem jeżynowym.

    PIANKA:
    Galaretki rozpuszczamy w 1 1/2 szkl. wody. Ubijamy w wysokim naczyniu schłodzoną śmietanę, dodajemy tężejącą galaretkę, wylewamy na ciasto, rozsmarowujemy. Układamy jeżyny.

Porady

do pianki nie dodaję cukru, gdyż galaretka już sama w sobie jest słodka

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować