ciasto drożdżowe z kruszonką z przyprawą do jabłek i śliwkami

0 (0 ocen)

ciasto jest aromatyczne, delikatne, smaczne.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mleko 3,2% 300 ml, olej rzepakowy 150 ml, cukier 1 szklanka, jajka 5 sztuk "L", drożdże suche 2 opakowania, mąka tortowa 4 szklanki, przyprawy 1 opakowanie/do szarlotki, śliwki 70 dag, kruszonka - w opisie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z kruszonką z przyprawą do jabłek i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. do miski wlać mleko, olej, wsypać cukier, wbić jajka, wsypać suche drożdże - NIE MIESZAĆ składników, przykryć talerzem miskę i zostawić na stole kuchennym na 12 godzin
  • etap 2. wsypać przesianą mąkę i łyżką drewnianą wymieszać
  • etap 3. wsypać przyprawę do szarlotki i wszystko wymieszać
  • etap 4. forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek
  • etap 5. KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać ciut oleju rzepakowego, dałam 1 łyżkę, kruszonka z dodatkiem oleju nie jest za sucha
  • etap 6. kruszonkę rozsypać na śliwkach, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia

Porady

składniki temperatura pokojowa

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować