Ciasto drożdżowe z kruszonką z przyprawą do jabłek i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do miski wlać mleko, olej, wsypać cukier, wbić jajka, wsypać suche drożdże - NIE MIESZAĆ składników, przykryć talerzem miskę i zostawić na stole kuchennym na 12 godzin
2.wsypać przesianą mąkę i łyżką drewnianą wymieszać
3.wsypać przyprawę do szarlotki i wszystko wymieszać
4.forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki dać ciasto, powkładać w ciasto gęsto całe śliwki bez pestek
5.KRUSZONKA: po 150 gram mąki pszennej, cukru, miękkiej margaryny, 2 łyżki otrąb śliwkowych, palcami wyrobić kruszonkę, jeśli trzeba (zależy od mąki ile tłuszczu wchłonie) można wlać ciut oleju rzepakowego, dałam 1 łyżkę, kruszonka z dodatkiem oleju nie jest za sucha
6.kruszonkę rozsypać na śliwkach, piekarnik elektryczny na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto zostawić w blaszce do wystudzenia
Komentarze