Leniwe z karmelizowaną pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem dodajemy 2 łyżki cukru i żółtko. Z białka ubijamy sztywną pianę i dodajemy do sera. Mieszamy delikatnie łyżką i stopniowo dosypujemy mąkę zagniatając ciasto ręką.Ciasto dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek o średnicy 2-3 cm. Kroimy na ukośne kawałki i gotujemy około 2 minut od wypłynięcia. Odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier, cynamon, imbir i goździki i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wykładamy obrane ze skórki plastry pomarańczy i smażymy z każdej strony aż się zarumienią. Leniwe mieszamy z plastrami pomarańczy i polewamy powstałym sosem.
Komentarze