Leniwe z cebulą i wędzonym serem

4.5 (168 ocen)

  • 30 min

Czyli kluchy leniwe podwójnie serowe - szybki, smaczny i niedrogi efekt "przeciągu" w lodówce

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dag serka homogenizowanego naturalnego
    1 jajko rozmiar L
    20 dag mąki pszennej
    sól
    łyżka oleju
    duża łyżka masła sklarowanego
    duża cebula
    kawałek twardego wędzonego żółtego sera
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Leniwe z cebulą i wędzonym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na kluski 1. W rondlu nastawiłam wodę na ugotowanie klusek.
    Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
    W misce dokładnie wymieszałam serek homogenizowany z jajkiem i mąką – ciasto powinno być bardzo gęste, żeby kluski nie rozleciały się podczas gotowania.
  • Kluski po wypłynięciu na powierzchnię wody 2. Wrzącą w garnku wodę posoliłam i wlałam do niej łyżkę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluseczki (wielkości 1/3-1/2 łyżki) i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze 1-2 minuty na wolnym ogniu pilnując, żeby się nie rozleciały, a jednocześnie były miękkie.
  • Odsączone kluski 3. Wraz z wodą wylałam je na sito, odsączyłam.
  • Podsmażona cebula 4. Na dużej patelni rozgrzałam masło, wsypałam pokrojoną cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zmiękła i zaczęła się rumienić, dodałam osączone, jeszcze gorące kluski.
  • Kluski obsmażane z cebulą 5. Smażyłam do zrumienienia klusek, nie mieszając zbyt wiele, żeby się nie rozleciały.
  • Kluski posypane startym wędzonym serem 6. Wyłożyłam na talerze i posypałam startym na średnich oczkach tarki wędzonym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować