Czyli kluchy leniwe podwójnie serowe - szybki, smaczny i niedrogi efekt "przeciągu" w lodówce
30 min
Składniki:
40 dag serka homogenizowanego naturalnego
1 jajko rozmiar L
20 dag mąki pszennej
sól
łyżka oleju
duża łyżka masła sklarowanego
duża cebula
kawałek twardego wędzonego żółtego sera
Leniwe z cebulą i wędzonym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu nastawiłam wodę na ugotowanie klusek.
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka.
W misce dokładnie wymieszałam serek homogenizowany z jajkiem i mąką – ciasto powinno być bardzo gęste, żeby kluski nie rozleciały się podczas gotowania.
2.Wrzącą w garnku wodę posoliłam i wlałam do niej łyżkę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluseczki (wielkości 1/3-1/2 łyżki) i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze 1-2 minuty na wolnym ogniu pilnując, żeby się nie rozleciały, a jednocześnie były miękkie.
3.Wraz z wodą wylałam je na sito, odsączyłam.
4.Na dużej patelni rozgrzałam masło, wsypałam pokrojoną cebulę i lekko ją posoliłam. Kiedy zmiękła i zaczęła się rumienić, dodałam osączone, jeszcze gorące kluski.
5.Smażyłam do zrumienienia klusek, nie mieszając zbyt wiele, żeby się nie rozleciały.
6.Wyłożyłam na talerze i posypałam startym na średnich oczkach tarki wędzonym serem.
Komentarze