Leniwe na słodko

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szukacie pomysłu na szybki i prostu obiad? Polecam Wam kluski leniwe na słodko! Delikatne kluseczki z twarogiem polane śmietaną z dodatkiem pysznych, sezonowych owoców zasmakują nie tylko dzieciom. Taki obiad przygotujecie w niecałe 30 minut. Koniecznie spróbujcie!

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na leniwe:
    500 g tłustego twarogu
    2 jajka
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    180 g mąki tortowej
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    300 g kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2-3 łyżki cukru drobnego
    świeże owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Kopytka Dania główne

Leniwe na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie leniwych:
    Twaróg mielimy w maszynce, przekładamy go na stolnicę, dodajemy jajko, cukier puder oraz obie mąki. Jeśli ser będzie rzadki trzeba dodać trochę więcej mąki.
    Dość szybko i krótko zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałek o grubości ok. 2 cm i kroimy nożem na ukośne kluski.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Do gotującej wody partiami wrzucamy leniwe kluski i od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 1-2 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową i przekładamy na talerze.
    Śmietanę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie polewamy nią leniwe. Po wierzchu posypujemy świeżymi owocami.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować