Darujmy sobie smażenie i szorowanie zapryskanej kuchni. Tak przygotowane kotleciki z dodatkiem odrobiny boczku, prażonej cebulki, ziół włoskich i przypraw są aromatyczne i prawie robią się same.
60 min
Składniki:
– 250 g mielonego mięsa wołowego
– 250 g mielonego mięsa wieprzowego
– 2 garście bułki tartej
– Pół szklanki mleka
– Pół pokrojonej drobno cebuli
– 2 jajka
– 2 plasterki boczku
– Sól, świeżo mielony czarny pieprz, pół łyżeczki chili lub ostrej papryki
– 2 łyżki mieszanki ziół włoskich (majeranek, bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, szałwia i cząber)
Leniwe kotleciki z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i boczek siekamy dość drobno. Podsmażamy na złoto.
2.W misce mieszamy mięso mielone, bułkę tartą, jajka, podsmażoną cebulę z boczkiem, dodajemy mleko. Dodajemy wszystkie przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę.
3.Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Naczynie żaroodporne skrapiamy delikatnie oliwą lub nacieramy masłem lub margaryną.
4.Z masy mięsnej formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do bułki tartej można dodatkowo dodać odrobinę ziół włoskich. Smarujemy wierzch kotlecików odrobiną oliwy.
5.Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 45-50 minut, przy czym po 20 minutach przewracamy kotleciki na drugą stronę, by równo się nam upiekły.
6.Podajemy z ulubionym sosem, surówką,i ziemniakami.
Komentarze