Leniwa wersja chaczapuri to propozycja na pożywne śniadanie.
15 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
400 g sera białego
100 g startego sera grana padano
200 g startej goudy
100 g mąki krupczatki
3 jajka
sól morska
2 łyżki suszonej cebuli
pieprz ziołowy
suszona papryka chili w płatkach
3 wiórki masła
olej do smażenia
sos kawiorowy:
100 ml śmietany
2 łyżeczki czerwonego kawioru
Leniwe chaczapuri z cebulą i sosem kawiorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biały ser mieszamy z grana padano, goudą, krupczatką, przyprawami oraz białkami jaj. Żółtka odkładamy, będą potrzebne za chwilę.
Wyrabiamy gładkie ciasto. Z ciasta formujemy 3 łódeczki.
Smażymy na oleju z obu stron na rumiany kolor.
2.W każdej łódeczce robimy wgłębienie na żółtko. Delikatnie przekładamy żółtka we wgłębienia. Kładziemy po wiórku masła. Smażymy pod przykryciem 2 minuty.
3.Kawior mieszamy ze śmietaną.
Chaczapuri podajemy posypane startą goudą, sosem kawiorowym, kawiorem i natką pietruszki. Podajemy na gorąco.
Komentarze