Leniwe chaczapuri

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Chaczapuri to gruziński zapiekany placek z serem. Moje danie jest inspirowane tą gruzińską potrawą jednak jej wykonanie jest znacznie prostsze i szybsze. Idealna propozycja na gorące śniadanie.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g białego sera
    100 g startego żółtego sera u mnie mozzarella i cheddar
    50 g startego parmezanu lub grana padano
    100 g mąki krupczatki
    sól ziołowa
    zmielony pieprz kolorowy
    2 jajka

    2 łyżeczki masła
    olej do smażenia

    do podania:
    kawior
    natka pietruszki
    mizuna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Śniadanie

Leniwe chaczapuri - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. W misce mieszamy sery z przyprawami, mąką i białkami jajek. Żółtka będą nam potrzebne później. Powinno powstać zwarte ciasto.
  • ciasto 2. Ciasto zagniatamy w kulę.
  • ciasto 3. Dzielimy na 2 równe części.
  • ciasto 4. Formujemy w łódeczki.
  • smażenie 5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor.
  • Chaczapuri 6. W każdej łódeczce wydrążamy otwór na żółtko. Ostrożnie wlewamy żółtka i kładziemy po łyżeczce masła na wierzch.
  • Chaczapuri 7. Smażymy pod przykryciem 2 minuty.
  • Chaczapuri 8. Podajemy posypane natką pietruszki, mizuną i kawiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować