Leniwa sałatka z indykiem

1 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Szybka i treściwa sałatka z marynowanymi kawałkami indyka, rukolą i makaronem.

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 garście rukoli
    1 garść makaronu
    1 szklanka wrzątku

    300 g pokrojonej w dużą kostkę piersi z indyka
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 łyżka przyprawy do kuchni chińskiej
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Leniwa sałatka z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczoną z błon i żyłek pierś, kroję w dużą kostkę, nacieram przyprawą i olejem. Kiedy każdy kawałek jest pokryty powstałą marynatą- wstawiam na noc do lodówki.
  • 2. Zerwaną z donicy rukolę płucze i osuszam z nadmiaru wody
  • 3. Na rozgrzanej patelni obsmażam ze wszystkich stron kawałki mięsa.
    Kiedy mięso jest obsmażone wrzucam garść suchego makaronu i zalewam wrzątkiem, do pokrycia. Po około 10 min makaron wypił wodę.
  • 4. Na dno talerzy wykładam część rukoli - na niej układam kawałki mięsa i makaron, całość obsypuję pozostała częścią rukoli

Porady

* zamiast piersi indyka można wykorzystać tę część innego drobiu (najlepiej z własnego chowu lub znajomego gospodarza); *** jeżeli ktoś ma więcej czasu , umie i lubi może wykorzystać własną mieszankę przypraw składającą się z : soli, cukru/miodu, cebuli, kurkumy, papryki słodkiej, papryki ostrej ,imbiru, kolendry, kminu rzymskiego, chili - ja wykorzystałam gotową mieszankę, która miała w składzie te przyprawy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Rukola Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować