Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, pachnąca, lekka, wilgotna z morelami drożdżówka bez wyrabiania czyli "leniwa" drożdżówka, najlepsza jest wieczorem upieczona i od rana jedzona..........SMACZNEGO!!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • drożdże świeże 10 dag, cukier 1 szklanka, jajka roztrzepane 4 sztuki "L", mleko letnie 2,5 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 80 dag, sól 1 szczypta, olejek cytrynowy 1 buteleczka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, morele 1kg, czekolada mleczna z chrupkami 100 gram, cukier puder - ile potrzeba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Leniwa drożdżówka z morelami bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leniwa drożdżówka 1. Składniki dodawać wg podanej kolejności i nie mieszać = do miski pokruszyć drożdże, rozsypać na drożdżach cukier, wlać roztrzepane widelcem jajka, wlać letnie mleko, wlać olej, wsypać przesianą mąkę, sól, miskę nakryć talerzem i zostawić na blacie kuchennym na 5 godzin, po tym czasie tak wygląda zaczyn ciasta.
  • Leniwa drożdżówka 2. Morele opłukać, przeciąć na połowę i usuwać pestki.
  • Leniwa drożdżówka 3. Trzy formy silikonowe 22x15 cm (2 mąż do pracy zabiera), ciasto po 5 godzinach dużą łyżką mieszać, wyrabiać z 2 minuty, ciasto przełożyć do wysokości połowy form, ciasto leniwe z owocami lepiej się piecze w mniejszych formach niż w 1 dużej.
  • Leniwa drożdżówka 4. Do ciast powciskać gęsto połówki moreli, wierzch posypać pokruszoną czekoladą.
  • Leniwa drożdżówka 5. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 50 minut, ciasta dobrze wystudzić w formach, najlepiej upiec wieczorem i rano gotowe do jedzenia, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować