Leniwa drożdżówka z kaszą kukurydzianą i kisielem

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tworząc recepturę, bazowałam się na tzw. leniwej drożdżówce. Do składników dodałam kaszę kukurydzianą i proszek kisielowy. Ciasto wyszło miękkie, wilgotne i z charakterystyczną grysikową strukturą. Polecam – nie tylko dla „leniwych”.

  • 4 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
    1 szklanka kaszy kukurydzianej (nie błyskawicznej)
    3 opakowania kisielu bez cukru, np. o smaku brzoskwiniowym (na ½ L wody każde)
    1 kopiasta szklanka cukru
    1 szklanka oleju
    1 szklanka lekko podgrzanego mleka
    4 jajka
    50 g świeżych drożdży
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Leniwa drożdżówka z kaszą kukurydzianą i kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Leniwa drożdżówka z kaszą kukurydzianą i kisielem 1. W misce wymieszać mąkę, kaszę oraz wszystkie opakowania kisielu.
  • Leniwa drożdżówka z kaszą kukurydzianą i kisielem 2. Do wysokiego naczynia pokruszyć drożdże, które równomiernie posypać cukrem, dołożyć rozbełtane ze szczyptą soli jajka, na jajka wlać olej, a następnie mleko, całość natomiast równomiernie posypać mieszanką mąki, kaszy i proszku kisielowego. Naczynie przykryć i odłożyć na 3 godziny w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie zawartość naczynia dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do okrągłej formy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Leniwa drożdżówka z kaszą kukurydzianą i kisielem 3. Piec ok. 60 min (180 st. C).

Porady

Składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Ciasto świetnie smakuje posmarowane świeżym masłem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kasza kukurydziana Kukurydza Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować