" Leniwa baba z chrupiącą kruszonką "

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszne ciasto drożdżowe z dużą ilością chrupiącej kruszonki , nie tylko na Święta!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto:

    - drożdże – 5 dag
    - cukier – 1 szklanka
    - cukier waniliowy – 1 op
    - olej – 0,5 szklanki
    - zimne mleko – 0,5 szklanki
    - jajka rozbełtane – 3 szt
    - mąka – 2,5 szklanki
    + rodzynki / żurawina


    Kruszonka :

    - mąka – 3 łyżki
    - cukier – 3 łyżki
    - masło – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

" leniwa baba z chrupiącą kruszonką " - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • baba 1.
    Ciasto:

    Do miski kruszymy drożdże.

    Posypujemy cukrami.

    Polewamy olejem i zimnym mlekiem.

    Dodajemy rozbełtane jajka.

    Zasypujemy mąką.

    Przykrywamy i odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce ( nie mieszając wcześniej ! ).

    Po tym czasie mieszamy łyżką i dodajemy uprzednio namoczone rodzynki lub żurawinę
    ( lub to i t jak ktoś lubi! ).

    Wlewamy do tortownicy wyłożonej ( tylko spód ) papierem do pieczenia.




    Kruszonka:

    Składniki na kruszonkę mieszamy / rozcierając w palcach.

    Posypujemy obficie ciasto.

    Pieczemy 40 minut / 180C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować