Letnia tarta

0 (0 ocen)

W sezonie świeże owoce , zimą mrożone lub ze słoika.

Składniki:

  • kruche:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    2 łyżki cukru
    roztopiona kostka margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodatkowo:
    2 budynie śmietankowe
    3/4 litra mleka
    pomarańcza
    łyżka miodu
    pół kilo czereśni
    3 łyżki cukru
    banan
    2 galaretki wiśniowe
    kilka kostek białej czekolady

Letnia tarta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połącz, zagnieć. Wylep blachę do tarty.
  • 2. Na mleku ugotuj budyń, dodaj miód. Pomarańczę wyszoruj i sparz. Zetrzyj na tartce na małych oczkach, a sok wyciśnij, połącz z budyniem. Wylej na ciasto. Piecz ok 25-30 min w 180 stopniach C. Odstaw aż będzie chłodne.
  • 3. Czereśnie umyj, wypestkuj. Przełóż do brytfanki, podlej szklaną wody smaż, posłodź. Galaretki rozpuść, dodaj do czereśni. Odstaw do wystygnięcia i lekkiego stężenia.Banana pokrój w plastry, ułóż na budyniu. Następnie posmaruj wierzch czereśniami. Posyp startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy