Lemoniada z czerwonej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Domowa lemoniada skutecznie ugasi pragnienie w upalny dzień. Szybko nas ochłodzi, a do tego jest bardzo smaczna i ma piękny intensywny kolor.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonych porzeczek
    woda mineralna
    liście mięty
    kostki lodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Napoje Lemoniada

Lemoniada z czerwonej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce czerwonych porzeczek myjemy, a następnie rozgniatamy (ewentualnie blendujemy). Zalewamy szklanką wody mineralnej i dodajemy zgniecione liście mięty. Odstawiamy na godzinę.

    Wyjmujemy liście mięty, a owoce przecieramy przez sitko. Uzyskanym płynem odciśniętym z czerwonych porzeczek napełniamy szklanki.

    Dodajemy kostki lodu i w miarę potrzeby dolewamy wody mineralnej.

Porady

Lubię niesłodzone napoje nawet wtedy, gdy są kwaśne, dlatego też nie mam potrzeby dosładzania lemoniady. Jeśli dla Was jest zbyt kwaśna to możecie dodać do niej odrobinę miodu. Przetarte porzeczki możemy wykorzystać do ugotowania owocowego kompotu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować