Lemoniada z chabrów

4.47 (184 ocen)

  • 120 godz.
  • Łatwy

Lekko kwaskowa lemoniada z popularnych niebieskich chabrów. Jest bardzo orzeźwiająca, smakiem troszkę przypomina cydr. Pięknie też pachnie. Chabry mają wiele wartości odżywczych, więc warto zaserwować sobie i swojej rodzinie taki eliksir zdrowia.

  • 120 godz.
  • Łatwy

Składniki:

  • płatki chabrów- około litra,
    2 cytryny,
    3/4 szklanki cukru,
    woda
    duży słoik -ok 3litrowy
Wystaw ocenę:

4.47 (184 ocen)

Zobacz również:

Napoje Sok Lemoniada

Lemoniada z chabrów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • płatki chabrów 1. Chabry zrywamy i odstawiamy na jakis czas zeby wyszły z nich ewentualne żyjątka. Obrywamy same płatki chabrów. Wrzucamy je do słoika.
    Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier, wlewamy do niej sok z cytryn. Tą wodą zalewamy płatki chabrów. Słoik zakręcamy i ustawiamy na nasłonecznionym parapecie. Dwa razy dziennie mieszamy płatki z wodą. Po 3-4 dniach płatki staną się białe. Wtedy odcedzamy napój, płatki wyrzucamy, a lemoniadę wlewamy do słoika. Zostawiamy na 1 dzień w lodówce. Następnego dnia napój chabrowy jest gotowy do spożycia.

Porady

Chabry zrywamy oczywiście z dala od dróg.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować