Lemon Curd

0 (0 ocen)

  • 20 min

pyszny krem cytrynowy, idealny do babeczek, pączków, muffinek i pieczywa ;]

  • 20 min

Składniki:

  • Przepis na 600-700 ml

    4 jajka
    4 cytryny
    100g masła
    100g cukru

Lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny dokładnie myjemy, z dwóch zcieramy skórkę (tarka o małych oczkach), a ze wszystkich wyciskamy sok. Jajka wbijamy do małego rondelka, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sok i skórkę z cytryny. Włączamy ogień i podgrzewamy cały czas mieszając, gdy masa zrobi się ciepła dodajemy 50g masła. Mieszamy dokładnie aż masa zacznie delikatnie gęstnieć. Następnie zmiejszamy ogień do minimum i energicznie mieszamy ok. 2 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 50g masła i mieszamy do jego całkowitego rozpuszczenia. Gotowy Lemon Curd przelewamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. (Pod wpływem niskiej temperatury krem zgęstnieje).

Porady

LemonCurd przechowujemy w lodówce maksymalnie 7dni

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy