Lemon sevai - makaron z zieloną soczewicą

0 (0 ocen)

Kuchnię indyjską bardzo lubię a to danie pochodzi właśnie z tej kuchni. Jednak nie obyło się bez kilku modyfikacji.

Składniki:

  • 20 dag makaronu ryżowego nitki
    sok z połowy cytryny
    3/4 szklanki zielonej soczewicy
    kilka plasterków chili
    garść migdałów lub orzeszków ziemnych
    1/3 łyżeczki kurkumy
    2 łyżki oleju
    sól do smaku
    1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
    kilka liści curry
    szczypta asafetydy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Lemon sevai - makaron z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ryżowy rozkruszamy na ok.2 cm nitki. Gotujemy wedle przepisu na opakowaniu. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy ziarenka gorczycy, liście curry , asafetydę i kurkumę. Chwilę smażymy aż nasionka zaczną pękać. Następnie dorzucamy migdały oraz plasterki chili. Chwilę smażymy, dodajemy odcedzoną soczewicę oraz makaron. Dodajemy sok z cytryny oraz sól. Wszystko delikatnie mieszamy aż makaron nabierze żółtego koloru od wszystkich przypraw. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do swoich potrzeb. Podajemy.

Porady

Aby łatwiej nam się obierało migdały należy wcześniej namoczyć je w gorącej wodzie. Po tym zabiegu wręcz same wyskakują ze skórki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Makaron ryżowy Migdały Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować