LEMON CURD, CZYLI PYSZNY CYTRYNOWY KREM

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kwaśna cytryna i słodki cukier łączą się w aksamitnym, gładkim kremie, tworząc parę idealną, od smaku której nie można się oderwać.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 jajka
    2 żółtka
    160 g cukru
    80 g masła
    skórka i sok z 3 cytryn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki Krem

Lemon curd, czyli pyszny cytrynowy krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku wymieszaj jajka i żółtka z cukrem, podgrzej na małym ogniu, aż cukier się rozpuści.
  • 2. Dodaj masło i sok oraz skórkę z cytryn.
  • 3. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż krem się zagotuje i będzie jednolity i gładki. Gotowy krem przelej do słoiczka. Przechowuj w lodówce.

    Smacznego!

Porady

Kremem napełniaj muffinki i tartaletki, przekładaj nim torty bezowe z kremem śmietanowym, wykładaj na puszyste serniki lub zajadaj łyżeczką prosto ze słoika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować