Lemon curd czyli krem cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Za oknami szaro i deszczowo... Zamiast siedzieć pod kocem z kubkiem gorącej czekolady, postanowiłam przywołać smaki lata. Dla mnie są nimi cytrusy. Dziś padło na lemon curd czyli krem cytrynowy.

  • 20 min

Składniki:

  • 3 cytryny
    2 jajka
    2 żółtka
    200 g cukru
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lemon curd czyli krem cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Sparz cytryny, otrzyj z nich skórkę. Do drugiego naczynia wyciśnij z nich sok.
    2. Wymieszaj ze sobą w garnuszku wszystkie składniki - poza oliwą i zagotuj, cały czas mieszając. Pogotuj przez około 2 minuty.
    3. W przypadku gdy pojawią się grudki - a zdarza się to bardzo często - przetrzyj przez sitko lub zmiksuj masę.
    4. Dodaj oliwę i ponownie gotuj przez 2 minuty.

Porady

Krem można przechowywać do tygodnia czasu w lodówce, jednak gwarantuję, że zniknie on dużo szybciej ;) Przepisów na lemon curd jest cała masa - tradycyjny zawiera masło. Ja jednak się przed nim wzbraniam :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować