Lemon curd - angielski krem cytrynowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ten cytrynowy krem świetnie sprawdzi się do deserów, ciast i ciasteczek. Idealnie pasuje także do bezy. Jest kwaśny i orzeźwiający - idealny na lato.

  • 20 min

Składniki:

  • 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (3 średnie cytryny)
    1 łyżeczka skórki startej z cytryny
    180 g cukru
    3 żółtka
    1 duże jajko
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    80 g masła 82 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko Dodatki Krem

Lemon curd - angielski krem cytrynowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko i żółtka dobrze roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu (lub w kąpieli wodnej) cały czas mieszając przez kilka minut. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Gotowy krem wystudzić i przelać do słoika. Można przechowywać w lodówce do 7 dni.

Porady

Aby w kremie nie pojawiły się grudki, należy go dokładnie mieszać w trakcie gotowania (najlepiej za pomocą trzepaczki). Jeśli jednak grudki się pojawią, wystarczy zmiksować go przez chwilę lub przetrzeć przez sito. Aby podczas stygnięcia na kremie nie pojawił się kożuch, wystarczy przykryć naczynie w którym się chłodzi folią spożywczą, w taki sposób, aby dotykało wierzchu kremu. Ilość cukru i soku z cytryny można dowolnie modyfikować, według własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Jajka Masło Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować