Lemon curd

0 (0 ocen)

  • 30 min

Słodko kwaśny krem idealny do deserów

  • 30 min

Składniki:

  • 3 cytryny
    80ml wody
    50g masła
    200g cukru
    3 jajka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody)

Lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część), sok wycisnąć. Przelać do rondelka, dolać wodę. Zagotować.
  • 2. Do zagotowanego płynu wsypać cukier i dodać masło. Gotować kilka minut, aż oba się rozpuszczą.
  • 3. Do masy dodać roztrzepane lekko jajka, gotować na malutkim ogniu aż lekko zgęstnieje, cały czas mieszając.
  • 4. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie, dodać do kremu, zagotować. Gotowy przełożyć do słoików. Przechowywać w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy