Lekko słodki Pulled Pork

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Pulled pork jest to łopatka wieprzowa, zamarynowana i pieczona mniej więcej około 10 godzin, w niskiej temperaturze (do 100 stopni). Długo pieczony kawałek mięsa po pewnym czasie po prostu się rozpada. Smak mięsa zależy od doboru przypraw.

  • 10 godz.

Składniki:

  • ok 1,2 kg łopatki
    1/4 szkl oleju rzepakowego
    1 łyżka octu z białego wina
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżeczki wędzonej papryki
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka suszonej cebuli
    1 łyżeczka sosu sos worcestershire lub słodkiego chilli
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki miodu
    olej rzepakowy do zamarynowania mięsa.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Lekko słodki pulled pork - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy. Pozbywamy się nadmiaru tłuszczu. W niewielkiej ilości oleju rzepakowego mieszamy wszystkie przyprawy, wybrany sos, miód oraz czosnek. Tak przygotowaną papką dokładnie nacieramy mięso, wklepujemy przyprawy. Całość odstawiamy na ok 2 godziny do lodówki lub najlepiej na całą noc. Następnie mięso przekładamy do wolnowaru wlewamy 1/4 szkl oleju rzepakowego i ocet z białego wina.

    Wolnowar ustawiamy na tryb slow oraz gotujemy ok 10 godzin. Gotowe mięso idealnie rozpada się pod naporem widelca.

Porady

Jeżeli nie posiadacie wolnowaru to przygotujcie łopatkę w naczyniu żaroodpornym i wstawcie ją do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na ok 10 godzin - co jakiś czas doglądając. Przygotowane mięso często wykorzystuje nie tylko do obiadu ale również na kanapki do pracy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować