Zapraszam na smaczny różowy sernik z pianką truskawkową oraz dodatkiem kokosu. Sernik będzie smacznym deserem do kawki lub herbaty na weekend. Wbrew pozorom ciasto jest proste w przygotowaniu. Polecam
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g margaryny
400 g serka twarogowego
200 g gęstego jogurtu naturalnego
1/2 szkl cukru
1 mały cukier wanilinowy
3 jajka
2 budynie truskawkowe w proszku
2 łyżki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
1/2 szkl wiórków kokosowych
pianka: 500 g truskawek
1/4 szkl wody
1 galaretka truskawkowa w proszku
oraz: 1 szkl śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do posypania
blaszka 24x24 cm
Lekko różowy sernik z truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuszczamy na patelni i odstawiamy do ostudzenia. Do miski przekładamy serek, jogurt, cukier, jajka i ostudzony tłuszcz. Mieszamy dokładnie a następnie dodajemy budynie, mąkę oraz wiórki. Mieszamy dokładnie. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy sernik do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasteki. Przekładamy owoce do garnka, dolewamy wodę i na małym gazie zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut i zdejmujemy z gazu a następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy razem do rozpuszczenia się galaertki, odstawiamy do ostudzenia. Lekko ciepłe truskawki blendujemy na mus i tężejącym polewamy ostudzony sernik. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzoną śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na puszysta pianę i rozsmarowujemy na piance truskawkowej. Posypujemy śmietankę wiórkami kokosowymi. Wstawiamy sernik do lodówki. Najlepszy będzie na drugi dzień.
Komentarze