Lekko kokosowe oponki z czekoladą

0 (0 ocen)

Najlepsze oponki na świecie, bardzo puszyste, nie za słodkie, lekko kokosowe.Musicie wypróbować ten przepis .

Składniki:

  • 250g mąki tortowej + do podsypania 2-3 łyżki/
    25g drożdży
    0,5 szklanki mleczka kokosowego
    3 żółtka
    50g masła
    60g cukru z wanilią lub zwykłego

    Tabliczka czekolady mlecznej
    Łyżka masła

    3 kostki smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Lekko kokosowe oponki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oponki 1. Drożdże pokruszyć, zasypać łyżką cukru i poczekać aż się rozpuszczą.

    Mleczko podgrzać, połowę wlać do drożdży, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut.

    Po tym czasie, do zaczynu wlać pozostałe mleko, dodać cukier, żółtka, przesianą mąkę i roztopione masło.

    Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i bardzo elastyczne.

    Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na około 15 części, z każdej uformować kulkę, następnie każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5cm i wyciąć małą okrągłą foremką dziurkę w środku.

    Uformowane oponki poukładać na stolnicy, przykryć i odstawić na 30 minut.

    Po 30 minutach rozgrzać do 160' w głębokim garnku smalec, wrzucać kolejno oponki i smażyć po 3 minuty z każdej strony, odkładać je na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

    Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą smarować wystudzone oponki.

    Wierzchy można posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować