Lekko kokosowe oponki z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć, zasypać łyżką cukru i poczekać aż się rozpuszczą.
Mleczko podgrzać, połowę wlać do drożdży, dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie, do zaczynu wlać pozostałe mleko, dodać cukier, żółtka, przesianą mąkę i roztopione masło.
Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i bardzo elastyczne.
Z ciasta uformować kulę, włożyć ją do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do czasu aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na około 15 części, z każdej uformować kulkę, następnie każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 1,5cm i wyciąć małą okrągłą foremką dziurkę w środku.
Uformowane oponki poukładać na stolnicy, przykryć i odstawić na 30 minut.
Po 30 minutach rozgrzać do 160' w głębokim garnku smalec, wrzucać kolejno oponki i smażyć po 3 minuty z każdej strony, odkładać je na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą smarować wystudzone oponki.
Komentarze