Lekko kawowe muffinki z budyniem

0 (0 ocen)

  • 35 min

Szybki i łatwy deser uwielbiany przez dzieci i dorosłych

  • 35 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    3 łyżki kakao
    pół szklanki cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka (+ 2 szklanki mleka do budyniu)
    2 jajka
    1 łyżka kawy sypanej (najlepiej świeżo zmielonej)
    łyżka oleju rzepakowego
    150 g masła rozpuszczone i ostudzone
    budyń waniliowy (lub inny, zależy jaki lubicie)

Lekko kawowe muffinki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. zacząć należy od ugotowania budyniu zgodnie z instrukcją dodaną na opakowaniu i przestudzeniu go. (radzę dodać trochę mniej mleka niż podane jest na opakowaniu)
  • składniki suche 2. Mieszamy dokładnie składniki suche (mąkę, kakao, cukier, proszek, kawę )
  • na zdjęciu jest dopiero jedno jajko ale pamiętaj aby dodać 2 3. miksujemy ze sobą składniki mokre (mleko, jajka, masło, oliwę)
  • gotowe ciasto 4. mieszamy wszystkie składniki razem. Dokładnie miksujemy aby ciasto miało gładką konsystencję.
  • ciasto z budyniem 5. nakładamy do foremek po łyżce ciasta, na to łyżkę budyniu i na wierzch łyżkę ciasta.
  • GOTOWE 6. gotowe ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez 25-30 minut.

    I gotowe .

    SMACZNEGO

Porady

PAMIĘTAJ ABY WYRÓWNAĆ CIASTO PRZED WŁOŻENIEM DO PIEKARNIKA ABY MUFFINKI NIE WYROSŁY NIERÓWNO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy