Lekko ajerkoniakowe rafaello na krakersach

0 (0 ocen)

  • 35 min

Pyszne ciasto bez pieczenia- masa waniliowo kokosowa otulona nieco słonawymi krakersami. Smaki po przegryzieniu swietnie sie konponuja:)polecam

  • 35 min

Składniki:

  • 1/2 litra mleka 3.2%
    1 kostka miękkiego masła
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki maki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g g wiórek kokosowych

    1 szklanka niepełna gęstego ajerkoniaku
    2 duże paczki krakersów ( po 180 g kazda)

Lekko ajerkoniakowe rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zółtka utrzeć z 3 łyzkami cukru,
    dodać cukier waniliowy,pół szklanki mleka,
    obie mąki i wszystko razem zmiksowac.
    Pozostałe mleko zagotowwac z resztą cukru
    i cukrem waniliowym.
    Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną
    i gotowac przez około minutę cały czas energicznie mieszając

    .Miękkie masło utrzec na puszystą masę,
    stopniowo dodać wystudzony budyń, ciągle miksując.
    Na koniec wsypaćwiórki kokosowe i
    wlać gęsty ajerkoniak .Wymieszać
    Blache wyłozyć papierem do pieczenia.
    Na dnie ułożyć warstwę krakersów,rozsmarowac warstwę kremu i tak na przemian aż do wyczerpania składników.
    Wierzch posmarowac takze kremem budyniowym i posypać wiórkami kokosowymi.
    Przygotowane ciasto włożyćdo lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc,
    aby krakersy zmiękły i smaki sie przegryzły!SMACZNEGO

Porady

blacha 2 4 x2 4.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy