Lekkie , szybkie , malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
białka ubic ze szczypta soli. pod koniec ubijania dodać cukier i ubijać aż masa będzie sztywna i szklista. dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem , delikatnie wymieszać łyżką. wylać na blachę wysmarowana masłem i wysypana mąką. piec ok 15 minut w temp 160 stopni, do suchego patyczka.wystudzić.
masa malinowa:
maliny zagotować z 1 i 1/2 szklanki wody i cukrem. budynie rozmieszać w pozostałej ilości wody, wlać do malin, gotować chwilę, aż masa zgęstnieje i straci mączny posmak.
gorącą wylać na przestudzony biszkopt, przykryć folią, zostawić do wystudzenia.
wierzch:
śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na masę malinową, udekorować posypką, dobrze schłodzić.
Komentarze