Lekkie poduszeczki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy olej i dalej siekamy. Wlewamy śmietanę i zagniatamy ciasto. Chłodzimy ok. 2 godzin.
2.Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat. Wykładamy wiórki masła. Boki ciasta składamy do środka (na kształt koperty) i delikatnie wałkujemy w kierunku od siebie. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Czynność powtarzamy 4 razy.
3.Ciasto kroimy w 3-cm kwadraty, kładziemy na papierze do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C.
Margaryna do ciasta powinna być mocno schłodzona.Wałkując ciasto, oprószamy je delikatnie mąką. Wałkujemy zawsze w jedną stronę, żeby nie zniszczyć jego struktury. Wkładając do lodówki przykrywamy folią lub ściereczką.
Komentarze