Lekkie poduszeczki francuskie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Babcia robiła je wyłącznie na słodko, ja natomiast czasem posypuję kminkiem lub sezamem.

Składniki:

  • 3,5 szkl. mąki
    kostka margaryny
    12,5 dag masła
    3,5 łyżki oleju
    250 ml śmietany 18-proc.
    cukier kryształ do posypania
    jajko

Lekkie poduszeczki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy olej i dalej siekamy. Wlewamy śmietanę i zagniatamy ciasto. Chłodzimy ok. 2 godzin.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat. Wykładamy wiórki masła. Boki ciasta składamy do środka (na kształt koperty) i delikatnie wałkujemy w kierunku od siebie. Wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Czynność powtarzamy 4 razy.
  • 3. Ciasto kroimy w 3-cm kwadraty, kładziemy na papierze do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (ok. 20 minut) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C.



    Margaryna do ciasta powinna być mocno schłodzona.Wałkując ciasto, oprószamy je delikatnie mąką. Wałkujemy zawsze w jedną stronę, żeby nie zniszczyć jego struktury. Wkładając do lodówki przykrywamy folią lub ściereczką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy