Lekkie malinowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Biszkopt: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka w zimnej misce ze szczyptą soli. Do ubijanej masy dodawać porcjami cukier, żółtka, olej. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę z proszkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut w 170 st. Celsjusza. Wyjęty odwrócić do góry dnem, odstawić w chłodne miejsce.
2. Galaretki rozpuścić w 300ml wody, ostudzić.
3.Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Przygotować śnieżkę na mleku. Dodać do niej letnią żelatynę, wymieszać i wylać na blat biszkoptowy. Wstawić do lodówki.
4.Maliny zmiksować, wymieszać z tężejącą galaretką. Wylać na śnieżkę.
5. Ciasto ozdobić malinami w różnej postaci.
Porady
Do biszkoptu można dodać 1 łyżkę octu, aby nie opadł podczas pieczenia
Komentarze