Lekkie malinowe ciasto

0 (0 ocen)

Zdrowy, łatwy do przygotowania deser.

Składniki:

  • 4 szklanki malin
    3 galaretki malinowe
    2 opakowania śnieżki
    4oo ml mleka
    2 łyżki żelatyny
    Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki tortowej
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lekkie malinowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Biszkopt: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Żółtka oddzielić od białek. Ubić białka w zimnej misce ze szczyptą soli. Do ubijanej masy dodawać porcjami cukier, żółtka, olej. Zmniejszyć obroty i dodać mąkę z proszkiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut w 170 st. Celsjusza. Wyjęty odwrócić do góry dnem, odstawić w chłodne miejsce.
    2. Galaretki rozpuścić w 300ml wody, ostudzić.
    3.Żelatynę rozpuścić w 5 łyżkach gorącej wody. Przygotować śnieżkę na mleku. Dodać do niej letnią żelatynę, wymieszać i wylać na blat biszkoptowy. Wstawić do lodówki.
    4.Maliny zmiksować, wymieszać z tężejącą galaretką. Wylać na śnieżkę.
    5. Ciasto ozdobić malinami w różnej postaci.

Porady

Do biszkoptu można dodać 1 łyżkę octu, aby nie opadł podczas pieczenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy