Lekkie ciasto z truskawkami na zimno

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smakowite i proste w przygotowaniu ciasto bez pieczenia z truskawkami. Ciasto z owocami oraz galaretkami super wygląda i smakuje. Tylko 4 składniki! Polecam

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30%
    2 galaretki truskawkowe w proszku
    250 g świeżych truskawek
    10-12 okrągłych biszkoptów
    oraz półokrągła forma 10x32 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Galaretki

Lekkie ciasto z truskawkami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę wykładamy folią aluminiową. Galaretki rozpuszczamy: jedną w szklance gorącej wody a drugą w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Zimną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno, dolewamy ostudzona galaretkę (rozpuszczoną w 1 szkl wody) i miksujemy. Gdy masa zacznie tężeć, przelewamy ją do foremki i wstawiamy do lodówki. Kiedy zacznie tężeć kolejna galaretka (rozpuszczona w 400 ml wody), wyjmujemy ciasto z lodówki i na piance układamy pokrojone truskawki. Zalewamy owoce tężejącą galaretką. Na koniec układamy biszkopty i lekko dociskamy je do galaretki. Wstawiamy ciasto do lodówki na całą noc. Przed podaniem odwracamy blaszkę na tackę, zdejmujemy folię i kroimy. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować