Uwielbiam takie letnie, owocowe ciasta, a dodanie pianki wieńczy cały deser :)
Składniki:
Biszkopt z 4 jaj
-4 jajka
-ok pół szklanki cukru
-ok pół szklanki mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
truskawki( ilość wg uznania), galaretka truskawkowa
500 ml śmietany 30 %
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzącej wody
cukier puder do smaku
Lekkie ciasto z truskawkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkopta Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i ucieramy do rozpuszczenia, następnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy całość łyżką.Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 40 minut.
2.Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na kawałki, mieszamy z tężejącą galaretką truskawkową i wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
3.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wykładamy na ciasto. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego! :)
Komentarze