Lekkie ciasto z truskawkami i pianką

0 (0 ocen)

Uwielbiam takie letnie, owocowe ciasta, a dodanie pianki wieńczy cały deser :)

Składniki:

  • Biszkopt z 4 jaj
    -4 jajka
    -ok pół szklanki cukru
    -ok pół szklanki mąki
    -łyżeczka proszku do pieczenia

    truskawki( ilość wg uznania), galaretka truskawkowa
    500 ml śmietany 30 %
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzącej wody
    cukier puder do smaku

Lekkie ciasto z truskawkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkopta Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i ucieramy do rozpuszczenia, następnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy całość łyżką.Pieczemy w temp 180 stopni przez ok 40 minut.
  • 2. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na kawałki, mieszamy z tężejącą galaretką truskawkową i wykładamy na ciasto. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
  • 3. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i wykładamy na ciasto. Całość posypujemy startą gorzką czekoladą. Smacznego! :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy