Lekkie ciasto z truskawkami

0 (0 ocen)

  • Łatwy

To ciasto z gatunku: "dodaj to, co masz pod ręką/w lodówce/w zamrażarce", poza tym jest bardzo łatwe do zrobienia, jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi! :) Nie ma opcji, żeby nie wyszło :)

  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka duże: 6 sztuk
    - cukier: 0.75 szklanki
    - olej: 150 mililitrów
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - truskawki: 60 dekagramów
    - cukier puder do dekoracji: 2 łyżki

Lekkie ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać.
  • 2. Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając.
  • 3. Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
  • 4. Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka)
  • 5. Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy