To ciasto z gatunku: "dodaj to, co masz pod ręką/w lodówce/w zamrażarce", poza tym jest bardzo łatwe do zrobienia, jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi! :) Nie ma opcji, żeby nie wyszło :)
Lekkie ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier, ubijać.
2.Dodać żółtka, po kolei, ubijając. Wlewać olej, dalej ubijając.
3.Mąkę z proszkiem - przesiać, delikatnie wmieszać do ciasta.
4.Ciasto wlać do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać owoce. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut (do tzw. suchego patyczka)
5.Po wystudzeniu można ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze