Lekkie ciasto z brzoskwiniami - filmik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto idealne na lato.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    1 łyżka octu

    Składniki na masę:
    2 galaretki brzoskwiniowe
    2 kisiele brzoskwiniowe
    pół kostki masła
    2 łyżki cukru
    brzoskwinie lub morele z kompotu/puszki
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty

Lekkie ciasto z brzoskwiniami - filmik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając, a potem żółtka.
    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką (nie używać miksera). Dodać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę octu, ponownie delikatnie wymieszać.
    Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C.
    Z zimnego biszkoptu zdjąć skórkę. Przeciąć biszkopt na dwa blaty.
  • 2. Masa:
    do 1,5 szklanki wody dodać 2 łyżki cukru, zagotować. Dwa kisiele rozpuścić w pół szklanki wody. Wlać do gorącej wody z cukrem, ugotować kisiel.
    2 galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody. Po wymieszaniu wlać do ugotowanego kisielu. Wymieszać.
    Pół kostki masła rozpuścić. Gorące, roztopione masło wlać do masy kisielowo-galaretkowej. Wymieszać. Nie należy obawiać się grudek, które powstaną (ew. można masę zblendować). Odstawić do przestudzenia.
    Na jednej części biszkoptu ułożyć brzoskwinie. Zalać je tężejącą masą i przykryć drugą częścią biszkoptu. Ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Morele

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować