Lekkie ciasto kawowe

5 (143 ocen)

Puszyste i delikatne :)

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao

    krem:
    2 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru kryształy
    2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki żelatyny + 1/2 szklanki mleka
    1 duży kubeczek śmietany 30% (330ml)

    do nasączenia:
    1/2 szklanki mocnej kawy
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Biszkopty

Lekkie ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotowujemy biszkopt i pieczemy 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce 35x20 cm. Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół.
  • 2. Żelatynę zalewamy mlekiem, a kiedy napęcznieje rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (do gotującego mleka dodajemy kawę). Gorący budyń miksujemy z ciepłą żelatyną. Studzimy. Śmietanę miksujemy na puch z dodatkiem cukry pudru i łączymy z budyniem.
  • 3. Biszkopta nasączamy i przekładamy kremem. 2 łyżki odłożyłam i udekorowałam wierz, który posypałam startymi orzechami, ale można do tego wykorzystać polewę. Ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej kilka godzin. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować