Lekkie ciasto jeżynowo-kokosowe

0 (0 ocen)

Nie ma nic lepszego niż proste, puszyste ciasto, doskonałe do popołudniowej kawy. Polecam!

Składniki:

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
    1 szkl. cukru
    150 ml oleju w temperaturze pokojowej
    2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    500 g jeżyn
    1 łyżka kakao
    4 łyżki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Lekkie ciasto jeżynowo-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1brk81m 1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Ciurkiem wlewać olej, miksować. Mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać, a następnie przesiać. Wsypać do piany i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3. Do mniejszej części dodać kakao i wymieszać. Do drugiej wsypać wiórki kokosowe i również wymieszać. Jasną masę przelać do dużej tortownicy lub formy 30x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • image-0e32m2p 2. Na masę wyłożyć ciasto ciemne i za pomocą widelca zmieszać oba ciasta tak, aby powstały esy-floresy.
  • image-0k5jqlx 3. Na wierzch umieścić jeżyny. Piec w 170st.C około 45 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Jeżyny Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować