Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczne, łatwe, tanie ciasto drożdżowe ze śliwkami, jest bardzo delikatne, lekkie smakuje jak chałka.........SMACZNEGO!!!

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • drożdże świeże 5 dag,
    mąka tortowa 60 dag,
    jajka 1 sztuka "L",
    żółtka 3 sztuki "L",
    cukier 3/4 szklanki,
    sól 1 szczypta,
    cukier wanilinowy 1 opakowanie,
    mleko letnie 1,5 szklanki,
    masło stopione 5 dag,
    śliwki 1 kg
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe

Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami 1. Stopić masło, wystudzić na letnie, mleko podgrzać na letnie, do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wbić jajko i żółtka, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, wlać mleko, masło.
  • Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami 2. Hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
  • Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami 3. Ciasto wyrośnięte parę razy łyżką wyrobić i rozłożyć do 3-ech silikonowych keksówek 20cm, na wierzch powciskać połówki umytych śliwek bez pestek.
  • Lekkie ciasto drożdżowe ze śliwkami 4. Stopić masło, wystudzić na letnie, mleko podgrzać na letnie, do misy robota wkruszyć drożdże świeże, wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól, wlać mleko, masło i hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut.

    Misę nakryć talerzem i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.



    Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, w foremkach ciasto dobrze wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować