Lekkie ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijać aż będą sztywne. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, następnie żółtka. Całość ubijać 2-3 minuty. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Całość wylać na blaszkę o wymiarach 24x30 i piec w 180st do suchego patyczka. Ostudzić.
Krem budyniowy: 0,3 l mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cappuccino, cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać do gotującego się mleka, mieszać do ponownego zagotowania. Schłodzić. 250g masła utrzeć z 5 żółtkami i połączyć z ostudzonym kremem budyniowym. Połowę masy wylać na ostudzony biszkopt.
Kawę rozpuszczalną rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody i maczać w niej biszkopty, po czym układać na masę budyniową. Biszkopty przykryć drugą częścią masy. Wstawić do lodówki.
Śmietankę ubić razem ze śmietan-fixami i cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Wyłożyć na krem budyniowy. Schłodzić.
Porady
Ilość cukru można zwiększać lub zmniejszać, w zależności od preferencji
Komentarze