Lekkie ciasto cappuccino

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto smakuje obłędnie, jest delikatne i wprost idealne do kawy

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt: 5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, szczypta soli
    Krem budyniowy: 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 0.5 litra mleka, 4 łyżki cappuccino o smaku śmietankowym, 4 łyżki cukru, cukier wanilinowy, 250g masła, 5 żółtek
    Bita śmietana: 0.5 litra śmietany 30%, 3-4 łyżeczki cukru pudru, 2 op. śmietan-fix
    Dodatkowo: opakowanie biszkoptów, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Cappuccino

Lekkie ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubijać aż będą sztywne. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, następnie żółtka. Całość ubijać 2-3 minuty. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Całość wylać na blaszkę o wymiarach 24x30 i piec w 180st do suchego patyczka. Ostudzić.
    Krem budyniowy: 0,3 l mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cappuccino, cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać do gotującego się mleka, mieszać do ponownego zagotowania. Schłodzić. 250g masła utrzeć z 5 żółtkami i połączyć z ostudzonym kremem budyniowym. Połowę masy wylać na ostudzony biszkopt.
    Kawę rozpuszczalną rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody i maczać w niej biszkopty, po czym układać na masę budyniową. Biszkopty przykryć drugą częścią masy. Wstawić do lodówki.
    Śmietankę ubić razem ze śmietan-fixami i cukrem pudrem do uzyskania sztywnej konsystencji. Wyłożyć na krem budyniowy. Schłodzić.

Porady

Ilość cukru można zwiększać lub zmniejszać, w zależności od preferencji

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować