Podczas diety nie jesteśmy skazani tylko na pierś indyczą czy z kurczaka, udziec też jest dla nas, oczywiście bez skóry i zbędnego tłuszczu:) moja propozycja ze szczawiem i pomidorem jest naprawdę pyszna i niezbyt kaloryczna.
Składniki:
1 mały udziec z kurczaka bez skóry-ok.90-100 g
30 g szczawiu
½ ząbka czosnku
1 pomidor- ok. 120 g
1 gałązka natki
1 gałązka koperku
1 łyżka octu balsamicznego
Sól, pieprz do smaku
Marynata do kurczaka:
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonej bazyli
Lekki udziec drobiowy ze szczawiem i pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso:
Umyte i osuszone mięso pozbawić tłuszczu i lekko rozbić tłuczkiem. Do nylonowego woreczka wlać olej, dodać sól, pieprz i bazylię. Włożyć mięso, zakręcić woreczek i obrócić kilka razy aby mięso pokryło się marynatą. Odłożyć na noc do lodówki.
2.Farsz:
Szczaw umyć i osuszyć. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem na około 5 minut. Po tym czasie odcedzić na sitku i zostawić na kolejne 5 minut aby nadmiar wody odpłynął
3.Przełożyć na deskę i drobniutko posiekać. Dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem i wymieszać.
4.Pomidor:
Pomidora sparzyć i dokładnie zdjąć skórkę. Przekroić na 4 części i przełożyć do blendera. Dodać obrane listki koperku i natki. Wlać ocet balsamiczny i doprawić solą. Zblednować na gładka masę.
5.Mięso wyjąć z woreczka i rozsmarować na nim szczawiowy farsz. Zabezpieczyć wykałaczkami i przełożyć do małego naczynia do zapiekania
6.Zalać salsą pomidorową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. piec około 25-30 minut. Przed podaniem delikatnie wyjąć wykałaczki.
Smacznego!
Komentarze