Lekki tort śmietanowy z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Prosty i lekki. Przełożony delikatnym kremem śmietankowym z serkiem mascarpone oraz orzeźwiającymi świeżymi truskawkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szklanka mąki 550
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru

    Masa śmietanowa:
    500 g śmietany kremówki 36%
    250 g mascarpone
    500 g truskawek
    3/4 szklanki cukru pudru

Lekki tort śmietanowy z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie małymi porcjami dodawać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie połączyć wszystkie składniki. Tortownicę 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wystudzić, przeciąć na pół.
    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z pudrem na sztywną masę, następnie zmiksować z serkiem mascarpone. (Ok. 4 łyżki masy śmietanowej zostawić do posmarowania wierzchu tortu.) Na końcu dodać pokrojone w kostkę truskawki, wymieszać. Przełożyć blaty biszkoptowe, wierzch posmarować resztą kremu. Udekorować truskawkami i startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy