10-15 biszkoptów
30 g masła
kilka kropli ulubionego aromatu do ciasta
czerwona galaretka
mały jogurt truskawkowy
mały jogurt jagodowy
2 łyżeczki konfitury z jagód lub aronii (można ominąć ten składnik)
słoik drylowanych wiśni
Lekki torcik z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty drobno pokruszyć i wymieszać z masłem i aromatem. Okrągłą foremkę o śr. około 15 cm wyłożyć folią spożywczą i przełożyć tam biszkopty, masę docisnąć i odstawić do lodówki. Galaretkę rozpuścić w 300 ml wody i ostudzić . podzielić na dwie porcje , każda po 150 ml. Pierwszą część wymieszać z jagodowym jogurtem, dodać konfiturę z aronii lub jagód(nada masie intensywniejszy kolor). Masę wyłożyć na spód biszkoptowy i ponownie odstawić do lodówki. Kiedy masa zastygnie drugą część galaretki wymieszać z jogurtem truskawkowym. Na torciku ułożyć warstwę wiśni i zalać masą truskawkową. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Udekorować pozostałymi wiśniami.
Porady
Deser na pewno będzie wspaniale smakował z każdymi innymi owocami.
Komentarze